Познавате тези впечатляващи скали, дори Ирландия да не заема специално място

...
Познавате тези впечатляващи скали, дори Ирландия да не заема специално място
Коментари Харесай

Като от приказка - величавите ирландски скали

Познавате тези впечатляващи скали, дори Ирландия да не заема особено място в сърцето ви. Онези от вас, браншове с филмите за Хари Потър, са ги виждали в " Хари Потър и Нечистокръвния принц ". Романтичките, почитателки на Maroon 5, ги помнят от клипа на  " Runway ". Любителите на рискови спортове знаят за огромната сърф вълна Aileens. Джоел Конрой снима близо две години документалния филм за " ирландската диря " в сърфирането ( " Waveriders " ). Споменават се във филми на Мартин Скорсезе, има ги като фон и в други известни филми, клипове...

Това са морски скали, ситуирани в югозападната част на региона Burren, графство Клеър, Ирландия. Обхващат близо 14 км от брега. В южния си край се издигат на 120 км височина, където е образуванието, наречено Главата на Хаг. На 8 км на север достигат оптималната си височина от 214 км, към кръглата кула на О' Браян, издигната през 1835 година от сър Корнелиус О'Браян.

От върха на скалите и кулата при хубаво време може да се видят Аранските острови в залива Галуей, планините Туелв Пинс на север в графство Галуей и Loop Head на юг. Посещават се от туристи приблизително 1,5 милиона пъти на година.

Името си дължат на тогавашната цитадела, стояла в най-южната част върху Главата на Хаг до 1808 година, когато материалът от нея е употребен за градеж на телеграфна кула, предопределена да предизвестява за вероятно настъпление на Наполеоновите войски. От 2011 година са част от Burren and Cliffs of Moher Geopark.

Местната власт на окръг Клеър миналия век подема самодейност за създаване на съвременен туристически център, допускащ на посетителите да съпреживеят по-пълно суровата хубост на това място, без да се излагат на рискови за живота си условия. Cliffs of Moher Visitor Experience е издигнат наоколо до скалите, съгласуван е с естествената среда, употребява възобновима сила, в това число геотермално отопление и изстудяване, слънчеви панели и преработване на водата.

Построен за 17 години и струващ 32 милиона евро, туристическият център е открит през 2007 г. и през днешния ден в него може да се насладите на разнообразни интерактивни изложения за флората, фауната, геологията и историята, да видите 3D документален филм, показващ мястото от птичи взор, да изпиете чаша с топла напитка или да обядвате. Достъпен е за дребни деца и инвалидни колички, нещо, което не можеше да не ми направи мощно усещане, съпоставяйки с нашата родна реалност.

Посещавайки скалите на Мохер, въпреки и с огромно забавяне, изпълних една своя детска фантазия, самоподарявайки си един скъп подарък за рождения си ден. Съчетанието на величието на големия океан, суровите скали и зеленината на поляните над тях е толкоз красиво, че не е мъчно да повярваш във всичките митове, витаещи към изумрудения остров. Вероятно дълго време ще бродя из тях в сънищата си.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР